Drugi projektni sastanak u okviru projekta HUMANITA – Žilina, Slovačka, 18.10.2023 – 19.10.2023.

Drugi sastanak o napretku provedbe projekta HUMANITA, održan u Žilini u Slovačkoj u razdoblju 18.10.2023 – 19.10.2023., imao je za cilj „držanje prsta na pulsu projekta“. Također je olakšao suradnju i kvalitetno donošenje odluka te pomogao da se projekt održi na pravom putu.

Partneri su posjetili tri pilot područja u Nacionalnom parku Malá Fatra, gdje je Uprava parka predstavila nekoliko problema povezanih s utjecajem posjetitelja. Konstatirano je da posjetitelji ne poštuju pravila posjećivanja – posebice silaze sa staza, skraćuju rute, koriste bicikle gdje je to nedopušteno, ostavljaju smeće za sobom, gaze raslinje, i slično. Potrebno je više aktivnosti za podizanje njihove svijesti, posebno kako bi im se pružila prilika da upoznaju vrijednosti posjećenog područja i razumiju zašto je poštivanje pravila neophodno.

UNIZA je predstavila različite prostorne i geološke karakteristike staza koje su vrlo heterogene na području Malá Fatra i objasnila buduće planove za testiranje metoda praćenja za procjenu različitih vrsta izravnih ljudskih utjecaja na krajolik. UNIZA je tijekom ljetne sezone 2023. godine testirala neke metode koje su omogućile mapiranje velikih dijelova mreže staza unutar razumnog vremena kako bi se dobila potpuna slika stanja staza u prostoru i njihove promjene kroz vrijeme.

Sastanak je završio sažetkom ključnih točaka razgovora, što će svim partnerima dati priliku da ponovno pregledaju stavke aktivnosti i osiguraju da su svi usklađeni u pogledu odgovornosti i sljedećih koraka.