Izvješće o primjerima dobre prakse za praćenje utjecaja turizma na okoliš u zaštićenim područjima u projektu HUMANITA

U jednoj od aktivnosti projekta HUMANITA, od stručnjaka koji upravljaju zaštićenim područjima i znanstvenih institucija na globalnoj razini, tražili smo uvide, saznanja i primjere dobre prakse za praćenje utjecaja turizma na okoliš u zaštićenim područjima. Naš pristup je uključivao temeljita istraživanja i interaktivne radionice s iskusnim stručnjacima vještima u promatranju načina na koji turisti utječu na okoliš, iz čega je proizašlo Izvješće o primjerima dobre prakse za praćenje utjecaja turizma na okoliš u zaštićenim područjima.

Izvješće započinje pregledom turističkih aktivnosti u zaštićenim područjima u okviru projekta HUMANITA, kao i njegovih učinaka i posljedica na okoliš. Nakon toga, slijedi pregled koraka poduzetih kako bi se odredile uspješne strategije za praćenje tih učinaka i posljedica. Izvješće je fokusirano na zaštićena područja te praćenje posjetitelja, divljih životinja, vegetacije, erozije i zagađenja.

Izvješće je vrijedan izvor znanja prikupljenog kroz radionice i istraživanja partnera u projektu HUMANITA, u kojima su predstavljene praktične spoznaje ključnih stručnjaka iz ovih područja. U konačnici, opsežan sažetak svih nalaza istraživanja uključen je na kraju Izvješća u obliku factsheet-a – detaljnog dokumenta koji sadrži pregled svih ključnih podataka proizašlih iz istraživanja.

Pozivamo sve zainteresirane, upravitelje zaštićenih područja, zaljubljenike u prirodu i okoliš i sve koji strastveno žele očuvati naše prirodne ljepote – otkrijte obilje uvida koje nudi Izvješće o primjerima dobre prakse za praćenje utjecaja turizma na okoliš u zaštićenim područjima, pripremljeno u okviru projekta HUMANITA (“Human-Nature Interactions and Impacts of Tourist Activities on Protected Areas”).