Izvješće o rezultatima ispitivanja turista – razumijevanje odnosa turista prema prirodi, posebno prema zaštićenom okolišu

Partner u projektu HUMANITA, EURAC Research, u suradnji s drugim partnerima uspješno je pripremio Izvješće o rezultatima ispitivanja turista, prvi rezultat u okviru aktivnosti razumijevanja utjecaja čovjeka i njegovog odnosa prema prirodi.

Anketno istraživanje namijenjeno turistima koji posjećuju zaštićena područja ima za cilj razumijevanje odnosa turista prema prirodi, a posebno prema zaštićenom okolišu. Upitnik je alat kojim se istražuje znanje turista o zaštićenim područjima, njihove navike u organiziranju posjeta, vrsta izleta koji se provode, svijest o utjecajima na posjećeno područje te izazovima i prijetnjama s kojima se područja suočavaju.

Značaj očekivanih rezultata ovog istraživanja ne leži u kvantificiranju objektivnih podataka. Umjesto toga, fokusira se na procjenu razine osjetljivosti i percepcije koju turisti pokazuju u svojim interakcijama s prirodom, kao i na njihovu sposobnost donošenja održivih i promišljenih izbora, uzimajući u obzir krhku ekološku ravnotežu.

Opći cilj je istražiti, razumjeti i u skladu s tim pokušati poboljšati međusobnu interakciju između ovih osjetljivih ekosustava. Cilj je istaknuti čimbenike koji definiraju ponašanja turista, ispitati njihovu učestalost, kao i značaj, utjecaj i potencijal utjecaja na stavove turista prema održivosti.

Istraživanje se provelo distribucijom upitnika onim turistima koji su posjećivali pet pilot područja projekta raštrkanih u Središnjoj Europi između Austrije, Slovenije, Slovačke, Italije, Mađarske i Hrvatske, uglavnom planinskih područja, ali i priobalja. Distribucija upitnika turistima na licu mjesta provedena je između srpnja i listopada 2023.

Upitnici su strukturirani u odjeljke pitanja, uglavnom zatvorenog tipa, kako bi se prikupile opće informacije o ispitanicima, odabirima usvojenim za planiranje posjeta, metodama provedbe posjeta ili izleta, odnosu i interakciji s posjećenom okolinom. Očekivani rezultat analize upitnika, provedenih zajedničkim pristupom svih partnera u svojim zaštićenim pilot područjima, ima za cilj ocrtati složenu sliku ponašanja turista u približavanju zaštićenim područjima.