Projekt HUMANITA: Transnacionalna strategija praćenja učinaka turizma na okoliš u zaštićenim područjima

Partner u projektu HUMANITA, Sveučilište primijenjenih znanosti Carinthia u Austriji, razvio je Transnacionalnu strategiju praćenja učinaka turizma na okoliš u zaštićenim područjima, kao jedan od prvih i ključnih rezultata projekta HUMANITA.

Transnacionalna strategija praćenja (učinaka turizma na okoliš u zaštićenim područjima) predlaže okvir za razvoj, testiranje i evaluaciju sustava praćenja koji podržava aktivnosti upravljanja posjetiteljima pilot područja u okviru projekta HUMANITA.

Glavni cilj projekta HUMANITA je izraditi prijedlog za složeniji sustav praćenja za zaštićena područja u pogledu utjecaja turizma na okoliš i prirodna dobra. Partneri projekta zajedno testiraju različite inovativne metode i pristupe praćenja, a ovi rezultati će omogućiti izradu preporuka za politike i razvoj lokalnih akcijskih planova za pilot područja u pet regija: Nacionalni park Bükk u Mađarskoj, Nacionalni park Mala Fatra u Slovačkoj, Nacionalni park Appennino Tosco-Emiliano u Italiji, Područje značajnog krajobraza Donji Kamenjak i Medulinski arhipelag u Hrvatskoj te UNESCO Globalni Geopark Karawanken-Karavanke na granici između Austrije i Slovenije. Za razvoj transnacionalne strategije praćenja, partneri u projektu HUMANITA su koristili multidisciplinarni okvir i pristup za praćenje bioraznolikosti, a koji su razvili Dalton et al. kao novi standard za praćenje bioraznolikosti.

Ovaj okvir podržava Svjetska komisija za zaštićena područja (eng. World Commission on Protected Areas – WCPA) Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (eng. International Union for Conservation of Nature – IUCN) i osmišljen je kako bi upraviteljima zaštićenih područja i njihovim partnerima pružio jedinstveni pristup, omogućujući pribavljanje valjanih i usporedivih podataka. Okvir praćenja bioraznolikosti prilagodit će se potrebama planiranja i konceptualizacije plana praćenja koji je usmjeren na praćenje ljudskih pritisaka na okoliš.

Četverofazni okvir za praćenje strukturiran je u pripremnu fazu, konceptualnu fazu, fazu provedbe i fazu ponovne evaluacije. Unutar pripremne faze, svaki od pet partnera zaštićenih područja izradio je izvješća identificirajući utjecaje turizma unutar svojih regija. Ova izvješća nude ključne uvide u područja koja su pod pritiskom turizma i ranjive zone pogođene turističkim aktivnostima. Pilot područja služe kao središnje točke istraživanja projekta i detaljno su predstavljene, ocrtavajući njihove karakteristike s obzirom na njihove prirodne vrijednosti i turističke aktivnosti, zahtjeve praćenja i nedostatke informacija.

Transnacionalna strategija praćenja pojavljuje se kao konačni rezultat konceptualne faze okvira praćenja. To nije samo strateški dokument, već se prije može promatrati kao planski dokument za partnere projekta HUMANITA. Služi kao vodič za rješavanje osnovnih pitanja o planiranom programu praćenja. Strategija, koju su zajednički razvili projektni partneri, ocrtava jedinstveni pristup praćenju koji je modularan i primjenjiv na različite situacije, odražavajući trenutno stanje biološke raznolikosti i utjecaje turizma na svakom mjestu.

Uspostavom popisa prioriteta i ciljeva praćenja, Transnacionalna strategija praćenja postavlja platformu za kasniju implementaciju i faze ponovne evaluacije, usmjeravajući projektne aktivnosti prema učinkovitim, prilagodljivim i održivim praksama upravljanja posjetiteljima. Što se tiče mogućih ograničenja resursa zaštićenih područja, rezultati i uvidi HUMANITA programa praćenja omogućit će partnerima razmjenu iskustava i identificiranje minimalnog broja reprezentativnih pokazatelja koji se mogu preporučiti za uključivanje u opći katalog praćenja. Ovo iskustvo pružit će osnovu za kontinuirani program praćenja za zaštićena područja s fokusom na utjecaje turizma unutar zaštićenih područja Središnje Europe.