HUMANITA: Radionica o dobrim praksama u području praćenja posjetitelja i njihovog utjecaja na okoliš

U projektu HUMANITA, partneri su u potrazi za znanjima takozvanih “vlasnika dobre prakse”, stručnjaka i znanstvenih institucija diljem svijeta, u praćenju utjecaja turizma na okoliš unutar zaštićenih područja.

U tu svrhu, 29. lipnja 2023. godine održana je online radionica o dobrim praksama u području praćenja posjetitelja i njihovog utjecaja na okoliš, na kojoj je 52 sudionika (uključujući projektne partnere) steklo uvid u korištenje modernih tehnologija poput akustičnih senzora, kamera za divlje životinje ili bespilotnih letjelica za praćenje utjecaja posjetitelja na okoliš.

Ovi napredni alati pomažu procijeniti učinke na divlje životinje, vegetaciju i eroziju, osiguravajući sveobuhvatno razumijevanje dinamike čovjeka i prirode. Tijekom radionice prikazano je osam primjera studija slučaja dobre prakse u kojima su stručnjaci uspješno primijenili ove tehnologije.

Radionica je bila podijeljena u tri tematske cjeline – praćenje posjetitelja, praćenje divljih životinja te erozija i praćenje gaženja. Iskustva i uvidi izlagača predstavljeni na radionici poslužit će kao vrijedni resursi za sve sudionike, potičući suradnju i razmjenu znanja. Cijela snimka radionice dostupna je ovdje: Radionica o dobrim praksama u području praćenja posjetitelja i njihovog utjecaja na okoliš.