Treći projektni sastanak u okviru projekta HUMANITA – Castelnovo ne’ Monti, Italija, 15.05.2024 – 16.05.2024.

Od 15. do 16. svibnja 2024. godine organiziran je treći sastanak projekta HUMANITA, u Castelnovo ne’ Monti, u pilot području projektnog partnera i Nacionalnom parku Appennino Tosco-Emiliano u Italiji.

Partneri su uspješno i zajednički raspravljali i rješavali mnoge različite teme u projektu – od cjelokupnog napretka projekta, pregleda nadolazećih aktivnosti, dosadašnjeg rada, kao i konkretnih planova i aktivnosti za nadolazeće razdoblje.

Na sastanku je također održana zanimljiva prezentacija pridruženog partnera – gospodina Stefano Segadelli, predstavnika pridruženog partnera Regije Emilia-Romagna, Servizio Geologico, Sismico e dei Suoli, a koji je predstavio situaciju s vodoopskrbom u dolini u Nacionalnom parku Appennino Tosco-Emiliano i objasnio kako na njega sezonski utječe prisutnost turista.

Partneri su također posjetili Pietra di Bismantova, važan geolokalitet i područje od turističkog interesa u pilot lokaciji Nacionalnog parka Appennino Tosco-Emiliano, pod vodstvom gospođe Martine Bianchi, vodiča pridruženog partnera Associazione Altri Passi. Gospođa Bianchi često prati grupe posjetitelja u Parku i suradnja vodiča ključna je za podizanje svijesti među posjetiteljima Parka o problemima kojima se bavi projekt HUMANITA. Tijekom posjete, zaustavljalo se na mjestima gdje nadzor erozije obavljaju stručnjaci partnera Sveučilište u Parmi, a gdje će posjetitelje nadzirati infracrveni brojači.

Omogućen je i uvod u Triassic Chalks, još jednu važnu turističku točku Nacionalnog parka Appennino Tosco-Emiliano – specifično mjesto s vrlo drevnim žbukama, najstarijim na Apeninima (od prije više od 200 milijuna godina), sa šupljinama, vrtačama i kristalima svih oblika i veličina, smješteno južno od Pietra di Bismantova i na potezu od oko 10 kilometara uz Valle del Secchia, lokalitet nedavno uvršten na UNESCO popis svjetske baštine. Ovo područje je zahvaćeno erozijom vegetacije uslijed gaženja.

Ono što je najvažnije, kroz tematske prezentacije, rasprave, grupni rad, kao i teme i rasprave o upravljanju projektom i teme u okviru Upravnog odbora, sastanak je omogućio suradnju i kvalitetno donošenje odluka, pomažući da se projekt održi na uspješnom i pravovremenom putu.

Sastanak je završio sažetkom sljedećih ključnih prioriteta i aktivnosti, a što je partnerima dalo jasnu viziju i smjernicu prema onome što je sljedeće u planu za projektne aktivnosti, osiguravajući da su svi partneri usklađeni u pogledu svojih odgovornosti i sljedećih koraka.